tirsdag den 15. maj 2012

ÆNDR DINE VANER EFTER EN SKADE!!!


ÆNDR DINE VANER EFTER EN SKADE. I weekenden havde jeg besøg af pigerne fra min gymnasieklasse. To af dem sad begge med den ene skulder hævet højere end den anden. Begge var blevet opereret i deres skulder efter fald-ulykker. Begge med godt resultat og uden efterfølgende smerte eller bevægelses-indskrænkning.

Inden de var blevet opereret havde de kompenseret for deres skuldersmerte ved at trække skulderen opad og ind mod nakken.  Og den stilling havde de ikke ændret på efter de var blevet opereret. Måske pga. manglende genoptræning, eller måske fordi ingen havde nævnt for dem, at de skulle skænke skulderen og udstrække musklerne omkring skulderåg og nakke.

Da jeg trykkede den ene på et ”bestemt punkt” på skulderåget, fór der en smerte lige op i baghovedet – hvor hendes hovedpine plejer at sidde.

Så selv om de havde fået en succesfuld operation, havde de begge smerter omkring skulderen, simpelthen fordi de ikke havde ændret  deres uvaner, som var opstået i forbindelse med deres smertetilstand.

Andre eksempler: patienter, som fortsætter med at halte selvom de ikke længere har ondt i benet. Patienter, som stadig undgår at træne deres lænd efter et lændehold, selv om de ikke har længere har ondt i lænden, og den trænger til at blive smidig og stærk igen.

Ingen kommentarer: